Wednesday, February 8, 2023

ciklus život-smrt-život

 


















(od čega staje život? šta klarisa pinkola estes podrazumeva pod ciklusom “život-smrt-život”?)

otrovi sprečavaju raspadanje.

a raspadanje je osnova nastavka života. 

raspadanje - prelaženje iz oblika u oblik.

poslednjih meseci, od kako sam trudna, posmatram život kroz mnogo obazriviju posvećenost nego pre.

pravila sam kiselo testo od kvasnih voda, od ustajalog pekmeza od jabuka, od šećera, ljuspa od jabuka, brašna i vode, od kvasca na bazi ukiseljenih žitarica. pravila sam onda jabukovo sirće, na čijoj su mi se površini razvili beli crvići. sirće uopšte nije dobilo miris sirća, već miris procesa koji mogu da podsećaju na infekciju rane. to sam bacila.

skoro sam negde napisala, ne mogu nažalost da nađem u kom smislu sam to napisala, da - moramo da znamo mnogo da bi doneli pravu odluku. da bi popili pravi lek. pojeli pravu hranu. bili nečiji učitelj. savetnik. da treba da imamo ne samo svest i instinkt, već i znanje koje je oslobođeno od konflikata. 

takvo znanje ponekad nađemo u istraživanjima i studijama, ali češće tamo nalazimo dvojaka značenja.

jedna studija koja proučava dejstvo čaja od lista maline u kanadi može da kaže da list maline ojačava zid materice i sprečava krvarenje na porođaju, dok studija sa istom temom urađena u indiji može da pokaže neko sasvim drugo znanje, npr. da čaj od lista maline nema nikakve koristi za porodilju. svejedno - toliko velika studija koliku je potrebno sprovesti da bismo uvideli moć samo te jedne biljke, nemoguće je uraditi.

morali bi da u toj studiji imamo toliko varijabli, što bi direktno dovelo u pitanje kvalitet studije. 

kineska medicina i ajurveda bi rekle da moramo da gledamo na učesnika u studiji, i da bi hiljadu učesnika značilo hiljadu dejstava te biljke.

dakle…kakvo je to znanje koje je oslobođeno od konflikata?, važno je postaviti takvo pitanje, ako verujemo u istinu koja odgovara stvarnosti. dakle istinu koja potvrđuje stvarnost onakvom kakvom ona - je.

otrovi sprečavaju raspadanje. 

to sam uvidela posmatrajući razvoj života u mojim pripravcima, u kiselom testu i jabukovom sirćetu i kompostu. razumela sam da - gde god stavimo živu materiju desiće se razvoj života. nešto će promeniti oblik. otrovi će stvoriti blokade, život će stagnirati. 

No comments:

Post a Comment

šta znači da je bog mrtav?

 šta znači da je isus umro za naše grehe?  za sve naše grehe, grehe koje činimo sada, koje smo činili, koje ćemo učiniti? isus umre pomalo s...